Przede wszystkim należy dobrze przemyśleć rozkład oraz wygląd kuchni, nim przystąpimy do realizacji. Błędy popełnione na etapie tworzenia projektu/ aranżacji będą nam w przyszłości przeszkadzać w swobodnym i wygodnym codziennym użytkowaniu kuchni.
Dlatego warto się zastanowić jak nasza idealna kuchnia powinna wyglądać. Czy będzie to osobne pomieszczenie – kuchnia zamknięta (zapachy nie rozchodzą się po całym domu, ale gotując nie mamy bezpośredniego kontaktu z osobami przebywającymi w pokoju gościnnym) czy będzie to aneks kuchenny – kuchnia otwarta (możemy wtedy „mieć oko” na bawiące się w salonie dzieci, ale zapach gotowanych potraw unosi się w całym domu). Jeśli wybierzemy aneks warto go gustownie rozgraniczyć od salonu, ale zachowując podobny styl wykończenia.
Pamiętajmy, że inaczej korzystają z kuchni osoby gotujące na co dzień, inaczej osoby stołujące się w domu weekendowo, a jeszcze inaczej osoby, które nie gotują praktycznie w ogóle.
W kwestii wyposażenia zabudowa kuchenna winna spełniać oczekiwania użytkowników – należy zachować odpowiednie odległości między meblami i sprzętami AGD, odpowiedni układ i ich kolejność. Ważne jest też umiejscowienie kuchni w naszym domu/ mieszkaniu. Pamiętajmy, że do kuchni wnosimy prawie codziennie spożywcze zakupy. Z kuchni dobrze mieć wygodne wyjście do salonu czy jadalni, a jeśli mamy w planach także taras, to w letnich miesiącach na pewno z chęcią będziemy organizować spotkania lub przyjęcia
Przepis na dobrą kuchnię? Przemyśl, narysuj, skonsultuj i dopiero wtedy zacznij działać. Zarówno w sieci jak i księgarniach znajdziesz sporo ciekawej literatury dotyczącej zaprojektowania i wykończenia powierzchni kuchennych. Jeśli nie czujesz się na silach zawsze możesz skorzystać z pomocy architekta.
Jakbym miał taka kuchnię jak na obrazku powyżej to nie musiałbym się za bardzo zastanawiać nad rozkładem 🙂
Ale oczywiście w mniejszych pomieszczeniach to bardzo ważne przemyśleć wcześniej jak i gdzie wszystko będzie ustawione.